Zakaj delo od doma ni enostavno

Zame je planiranje mojega vsakdana v tem obdobju nekaj nujnega.

Dnevi doma lahko kar zletijo mimo, čez dan sedim za računalnikom in delam, kolikor se (mi) le da, roke pa včasih kar same skočijo na ukulele … Seveda je lažje pobrenkat’, kakor zbrano delati. Ali pa grem že petič v dveh urah na izlet do hladilnika, mogoče bi raje pogledala serijo ali dve. Lagala bi, če bi rekla, da nisem že marsikatere ure vrgla stran s skrolanjem po družbenih omrežjih. Bolje bi bilo, da bi vsaj prebrala kakšno knjigo.

Phoebe uporabljam že leto in pol, a Phoebijine galaksije nikoli nisem pretirano spremljala. Pred koronavirusom, ko je bilo življenje zelo utečeno, je Phoebe predvsem nosila moje službene obveznosti, zdaj, ko so se te v neki meri zmanjšale in je potrebno delo od doma, sem se morala vzeti v roke in preprečiti tednom, da mi polzijo iz rok.

 

Zadala sem si par osnovnih ciljev:

  • vstajaj zgodaj (predvsem zato, da dnevi ne minejo prehitro),
  • speci kruh ali piškote ali naredi čim več iz osnovnih sestavin, ki jih imaš doma in del tega nekomu podari (naredim nekaj za zdravje, saj se v veliki meri izogibam javnim mestom, naredim pa tudi dobro delo, saj razveselim nekoga s paketom na okenski polici),
  • vsaj uro na dan vadi inštrument (nekaj kreativnega za desno polovico možganov),
  • ostani pozitivna, spremljaj svoje mentalno zdravje (zopet nekaj za zdravje),
  • vsaj 1x na dan pojdi na sprehod v naravo (šla na svež zrak in se razmigala),
  • pokliči vsaj prijatelja na dan (poskrbim za socializacijo),
  • meditiraj (vesela sem, če mi uspe opraviti kakšno meditacijo vsaj enkrat na teden).

 

 

To vse spremljam s Phoebijino galaksijo, vzame mi nekaj minut dnevno, da si zadeve v Phoebe ustrezno označim. Če sem bila uspešna, seveda. Če ne, si poskusim vzeti minuto za refleksijo in pogledati, kje se je zalomilo.

Vsak dan tudi delam. Z delom od doma imam že izkušnje, kar pa ne pomeni, da mi gre tako dobro od rok kakor delo v pisarni. Delo poskušam omejiti na zgodnje ure v dnevu, da za začetek “pojem največjo žabo”, da lahko preostanek dneva preživim s partnerjem v ustvarjanju dobrot v kuhinji, preurejanju stanovanja in podobnih prijetnih opravilih. Če te žabe ne pojem uspešno, se delo lahko razdrobi čez večino dneva, kar negativno vpliva na več stvari – več časa porabim za nalogo, saj se moram vsakič znova vpeljati v zadevo in posledično porabim več časa za dotično stvar. Zelo hitro se spomnim, zakaj sem želela imeti svojo pisarno in zakaj mi je tako težko delati od doma. Samodisciplina včasih ni bila moja vrlina, tokrat zadovoljno ugotavljam, da mi gre bolje kot nekaj let nazaj, ko sem še delala od doma.

 

 

Prihranjeno mi je šolanje otroka na domu, saj nimam otrok, zato imam na rokah veliko več časa kot kolegica, s katero tesno sodelujeva. Sooča se s popolnoma drugačnimi problemi kot jaz. Preberi si Andrejin blog zapis in poglej, če se bolj poistovetiš z njenimi izzivi.

Na eni strani imam jaz na rokah preveč časa in je včasih težko nadzorovati tok svojih misli, še tako zelo rade pa so negativne. To se močno trudim nadzorovati, pri čemer mi pomagajo tudi začrtani cilji za obdobje samoizolacije. Sploh zadovoljujoč je pogled na mesečno pobarvanko konec meseca. Več krogcev, kot mi uspe pobarvati, bolje se počutim.

 

 

Za vas smo pripravili brezplačno mesečno pobarvanko, ki si jo lahko natisnete sami doma na A4 list paprija, kamor lahko beležite svoje aktivnosti in tako spremljate svoje aktivnosti. Poleg najdete tudi legendo s predlogi, ki lahko vam ali vašim otrokom pomagajo na poti do boljšega počutja in bolj prijetnih dni.

Tu si prenesi >> Phoebe pobarvanka aktivnosti

 

Kako pa gre tebi preživljanje dni v samoizolaciji? Se tudi ti soočaš s težavami in samodisciplino? Je zate vse enako kot prej ali si jemlješ ta čas kot čas za počitek in regeneracijo?

 

piše Ana iz ekipe Phoebe

 

 

 

 

 

 

 

Dva komentarja na “Zakaj delo od doma ni enostavno

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja