Poznaš BuJo oz. Bullet Journal?

Bullet Journal. Zame je bila to ljubezen na prvi pogled. Izumil ga je Ryder Carroll in metoda me je očarala s preprostostjo in preglednostjo. Vse ima svoj odgovor in planiranje postane prava igra (več o metodi BuJo si lahko prebereš na www.bulletjournal.com).

Zagreto sem se lotila planiranja po tej metodi, a kmalu sem ugotovila, da ima za moje potrebe ta metoda eno pomanjkljivost. Zaradi narave svojega dela moram biti pozorna na roke oddaje svojega dela. Vse si moram skrbno zabeležiti in paziti, da mi nič ne uide. Sicer BuJo predvideva tudi mesečni pregled, a napišeš si ga za vsak mesec sproti, začetni letni pregled pa je bil zame premalo.

Na tej točki pa me je rešila Phoebe. S svojo fleksibilnostjo mi nudi tisto, kar mi je manjkalo prej. Pregleden mesečni razpored in običajne pikaste liste, ki jih uporabljam za dnevno planiranje, različne sezname in mesečne preglede. Končno imam vse na enem mestu. Ker lahko liste prestavljam, lahko različne preglednice in zbirke zbiram pod posebnim zavihkom in zato je moj planer še toliko bolj pregleden.

MESEČNI PREGLED

Mesečni pregled

Najbolj mi ustreza klasičen mesečni pregled, ki ga nudi Phoebe. Nedatirani mesec s tremi razdelki ob strani, kamor si zabeležim vse pomembne dogodke, naloge in zaveze za tisti mesec. Znotraj meseca si grobo zabeležim delo za vsak dan in s tem tudi roke, do katerih moram oddati določena gradiva. Na mesečni pregled si zapišem tudi sestanke, zdravniške preglede in podobne stvari.

DNEVNO PLANIRANJE

Bullet Journal - tedenski pregled
Tedenski pregled

Za dnevni pregled pa uporabljam navadne pikaste liste in planiram po metodi BuJo. Vsak dan si zabeležim tudi vreme in jutranjo ter dnevno temperaturo. Pod dnevom imam tudi časovnico, ki sem jo videla pri eni od ameriških BuJo vlogerk z vzdevkom Boho Berry. S pomočjo časovnice beležim, koliko ur na dan porabim za določene dejavnosti. Tako že takoj vidim, čemu sem v tistem tednu posvečala največ časa. Včasih napišem tudi kak stavek o vtisih tistega dne, ali pa hvaležnost.

ZBIRKE

Zbirke, zbirke!!! Okej, priznam. Moj najljubši del so zbirke. Tukaj vse dobi piko na i. Tu se razkrije širši pogled na to, kar se mi dogaja v življenju in kako napredujem na določenih področjih. Obožujem mikro beleženje vsak dan in ob koncu meseca analizo, da vidim, kako se mi sestavijo zbrani podatki. Če imam npr. težave s spanjem, naredim preglednico, kjer si beležim ure spanja in jih potem primerjam z dnevnim planiranjem in običajno najdem nek vzorec, ki mi ne odgovarja. Vodim tudi preglednico korakov na dan, finance in prebrane knjige.

BuJo planiranje - zbirke Koraki
Zbirke: Koraki

Spet po navdihu vlogerke Boho Berry vodim tudi mini razpredelnico skrbi zase, kjer z izrisanim grafom na koncu meseca že na prvi pogled vidim, kako je potekal mesec in koliko sem se posvečala zdravim navadam. Vodim štiri stvari, ki se mi zdijo ključne: počutje, spanje, prehrano in aktivnost. Pri spanju beležim ure spanja na noč, pri ostalih treh pa sama ocenim od ena do deset, kako sem se počutila, kako zdravo sem jedla in kako aktivna sem bila tisti dan. Za vsak dan naredim pikico na grafu, na koncu meseca pa pikice povežem med seboj in izriše se mi slika skrbi zase.

BuJo planiranje - zbirke Navade
Zbirke: Navade
BuJo planiranje - zbirka prebranih knjig
Zbrike: Prebrane knjige

Pri Bullet Journalu je najlepše to, da raste in se spreminja s tabo. Lahko si ga prilagodiš vsak mesec drugače. Ko se ti nekaj ne zdi več tako pomembno, naslednji mesec to preprosto izpustiš. Okostje mojega BuJa sta samo mesečno in dnevno planiranje, vse ostalo pa prilagajam svojemu življenjskemu ritmu. Včasih so del tega planiranja lične razpredelnice, včasih pa raztreseni zapiski sestankov in beležke o različnih projektih. Nič ni zakoličeno in moj Phoebe planer se spreminja skupaj z mojimi potrebami in življenjem. Zato imam tako rada svojo Phoebe. Ona vse razume in je kos mojim izzivom.

Piše Petra iz ekipe Phoebe

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja