Ostali smo doma – smo ostali tudi brez planov?

Ne, zdaj je planiranje še bolj pomembno. V teh časih se še toliko bolj zavedam pomembnosti Phoebejine galaksije, ki pokriva 7 življenjskih področij, ki so pomembna za dobro vsesplošno počutje in ravnovesje v življenju. Za dobro počutje moramo dobro skrbeti tudi (ali pa predvsem) zase. V to je vključena dobra hrana, gibanje, spanje, razvedrilo in koristna dela.

Ali v tem času vsak dan storim vse te dobre stvari zase?

Znašli smo se na dveh različnih polih – tisti s preveč časa in tisti s premalo časa. Nobena skrajnost ni dobra, zato se je treba tudi zdaj zorganizirati in dneve planirati. Kako se s tem izzivom spopadamo mi – ki imamo premalo časa (tj. življenje z otroki, po možnosti šoloobveznimi)?

Sestavili smo urnik skupaj z otroki. Doslednost in urnik dajeta otrokom varnost. Otroci morajo občutiti, da je svet predvidljiv in zato je doslednost zanje ključnega pomena. Pogovorili smo se, kako bi razdelili delovne obveznosti in prosti čas. Otroci so poleg ur dorisali simbole, predmete, ki predstavljajo določen del dneva na urniku (igranje – svoje najljubše igrače; gozd – drevesa; kosilo – najljubše jedi itd.).

Prav neverjetno je, kako nekaj tako preprostega deluje na otroke. Čeprav je lahko urnik na prvi pogled »bedast« in nepotreben … ker, »saj bomo že sproti delali in videli, kako bo; … saj je cel dan na voljo…«, ima neverjeten učinek. Urnik smo prilepili na steno, da je viden vsem članom družine. Skupaj smo ga še enkrat pregledali in ponovili razporeditev ur v dnevu. Seveda to zdaj ne pomeni, da se ga držimo do minute natančno, ampak da imamo okvir, ki mu sledimo – mi in otroci. Tako vedno vemo, kaj sledi po zajtrku ali po učenju.

Urnik za otroke je sestavljen – kaj pa mi, starši? Tudi mi rabimo svojega. Za vse, ki poleg tega še delamo od doma, je to že skoraj »mission impossible«. In ob misli na Phoebe planer – da bi morala obkrožiti vseh 7 simbolov za dobro in uravnoteženo počutje in vsem tistim nasvetom, da je čas za spomladansko čiščenje, arhiviranje ipd. – lahko začneš:
a) jokat in zavidat vsem tistim, ki jim je zdaj »dolgčas«,
b) vpit in kričat, da nimaš nikoli nič časa zase … miru in tišine,
c) (vključiš »survival mode«) in si rečeš, ok, moram najti čas tudi zase, če želim, da se nam vsem ne zmeša. (zmešana mama – zmešana cela družina) 😉 In se na koncu dneva potrepljat po rami in si reči, bravo, you did it again!

In tako sem ugotovila, da bo treba vstajati skoraj tako kot prej, ko sem hodila delat v pisarno (beri: 6.00). Ker je to edini del dneva, ko je stanovanje še mirno in lahko samo moje. V tem času lahko počem svoje stvari, ki me polnijo, saj lahko (samo) tako otroke pričakam z nasmeškom, ko prilezejo iz svojih brlogov. Ker vem, da sem že nekaj naredila zase in lahko to takoj obkrožim v svojem Phoebe planerju – ali je to telovadba, meditacija, branje knjige, pisanje pesmi ali pa slikanje. In konec meseca me razveseli pogled »mesečne pobarvanke«, ko vidim, da sem v tem mesecu že 25x telovadila, 4x meditirala in 10x bila v gozdu. Ni čudno, da se kljub težkim časom, dobro počutim. Tako lahko »cenim vse korake na poti – ne samo doseženih ciljev!«

 

 

Pobarvaj svoj mesec z aktivnostmi!

Ker v Phoebe ekipi resnično verjamemo, da je v tem trenutku dobro počutje ključnega pomena, smo za vas pripravili še en »freebie«, s katerim boste vi in otroci lahko sledili svojim vsakodnevnim dejanjem in tako spremljali svoje počutje. Ko boste v dnevu izpolnili nekaj z določenega področja, boste pobarvali ustrezno mesto na »pobarvanki«. Ali so dnevi z gibanjem in sprehodom v gozd kaj drugačni kot tisti brez? Kaj pa, ko pokličete prijatelja po videoklicu? In ko starejši sosedi prinesete kruh iz trgovine?

Uporabniki Phoebe planerja že poznate našo galaksijo dobrega počutja – za vse ostale pa smo pripravili brezplačno (povečano) verzijo, ki si jo lahko natisnete sami doma na A4 list paprija in na enostaven način »pobarvate svoj mesec z aktivnostmi«. V legendi je le nekaj pojmov kot primer, kako različna so lahko dejanja, ki vam pomagajo na poti do dobrega počutja in rasti.

Pa srečno! In ostanite zdravi.

 

>> Prenesi si >> Phoebe pobarvanka aktivnosti

 

piše Andreja iz ekipe Phoebe

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja