Kako planiram s Phoebe planerjem?

Spomnim se, ko sem se prvič resno lotila planiranja. Kupila sem nov planer, komaj sem čakala, da se ga lotim, potem pa – praznina. Kako se lotiti? Kaj bi sploh beležila? Kako funkcionalno planirati, si olajšati vsakdan, obenem pa dobiti osebno zadoščenje ob pogledu na planer, ki mora biti vsaj mičkeno kjut?

Z leti stalnega planiranja sem za svoje potrebe oblikovala osnovna vodila, ki ostajajo temelj mojih planov iz planerja v planer. Kaj malega spremenim in dopolnim, ali pa se znebim tistega, kar mi ne služi več. A tokrat bom navedla le tiste osnove, ki jih stalno uporabljam:

 

 1. Barvni kodeks

Svoja opravila/obveznosti/sestanke vedno razvrščam po barvah glede na sfero svojega življenja:

 • Svetlozelena barva pomeni službene obveznosti
 • Temnozelena barva so finančne obveznosti (od plačila prispevkov do plačil računov)
 • Turkizna barva so obveznosti moje hčerke oz. obveznosti, povezane z njo
 • Oranžna barva so gospodinjske obveznosti (pospravljanje, likanje, itd.)
 • Rdeča barva pomeni športne dejavnosti (običajno obisk fitnesa ali pa kakšen načrtovan pohod)
 • Roza barva pomeni osebne obveznosti/sladkorčki/zmenki/družabna srečanja

S pomočjo barv že na prvi pogled vidim, s katero sfero življenja bo najbolj obarvan moj dan.

 

 1. Kvadratki/krožci

Naslednjo finto sem si izposodila od filozofije Bullet Journala. Kadar gre za določeno obveznost, ki jo moram opraviti, pred opravek dodam kvadratek (v barvi iz prve točke). Kadar pa gre za sestanek ali dogodek, predenj dodam krožec (spet v barvi iz prve točke). Tako na prvi pogled vidim, ali se bo moj dan odvijal bolj aktivno (s sestanka na sestanek) ali pa ga bom preživela večinoma pred računalnikom (to so dnevi z dolgim stolpcem svetlozeleno obarvanih kvadratkov)

 

 1. Mesečni/tedenski razpored

V mesečnem razdelku vedno označim sestanke in ure sestankov, počitnice, zdravniške preglede itd. Obenem si označim, do kdaj moram oddati določene prevode materialov (torej okvirne delovne obveznosti). Pogled na mesečni razpored mi takoj pove, kako naporen/lahkoten bo mesec. Tudi tu si pomagam z barvami iz prve točke, saj je tako že na pogled jasno, koliko delovnih obveznosti me v mesecu čaka. V mesečnem razdelku torej planiram za naprej.

V tedenskem razdelku (vsak dan sproti ali pa en večer prej) razčlenim dnevne obveznosti/sestanke. Tu uporabim kvadratke/krožce in jih sproti zadovoljno odkljukam, ko opravim določene obveznosti. Kar mi na določen dan ne uspe opraviti, prenesem na naslednji dan. Tako si zagotovim, da česa ne pozabim ali si ne dovolim, da bi se mi določena naloga predolgo vlekla. Kadar obveznost opravim, jo odkljukam, kadar jo prenesem na naslednji dan, narišem puščico, kadar pa obveznost ni več aktualna, jo prekrižam. Na spodnjem delu tedenskega razporeda pa vpišem obveznosti, ki jih je treba v tistem tednu opraviti, pa zanje nimam določenega dneva.

 

 1. Nalepke

Ker sem po naravi precej piflarka 🤓 in mi srce zaigra ob pisanih šolskih potrebščinah in rekvizitih, rada svoj planer opremim s pisanimi nalepkami. Običajno nalepke prilepim na dneve, kadar moram plačati kakšen račun. Rada jih uporabljam tudi za označevanje sestankov, najraje pa z njimi označim dneve, ko pride na vrsto »date night« in si z boljšo polovico privoščiva večerjo v dvoje ali pa greva v kino.

 

 1. Phoebejina galaksija

Za osebno rast pa si rada pomagam s Phoebejino galaksijo počutja. Rada si beležim, čemu sem posvetila svoj čas, ali sem jedla zdravo, se dovolj posvečala športu in svojim bližnjim. Ob koncu meseca pisano obarvam krožce glede na obkrožene simbole (vsako področje ima svojo barvo) in izriše se mi mesečna mavrica, ki pokaže, čemu sem se posvečala dovolj, čemu preveč in čemu morda malo premalo.

To so moji mali triki planiranja, ki sem jih že popolnoma ponotranjila. Kakšne trike pa uporabljaš ti? Imaš kakšen uporaben namig, ki ti olajša načrtovanje življenja?

Piše Petra iz ekipe Phoebe

En komentar na “Kako planiram s Phoebe planerjem?

Objavi komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja